Новости

Саопштење Асоцијације центара за социјални рад Републике Србије: СНAГОМ СТРУКЕ И ЗНАЊА ПРОТИВ ПРИТИСАКА ЈАВНОСТИ

-Асоцијација центара за социјални рад Републике Србије најоштрије осуђује недопустиве притиске на рад стручних радника Центра за социјални рад Нови Сад, који се спроводе кроз организоване уличне протесте и позиве на линч путем друштвених мрежа. Како је овај догађај само један у низу сличних који се дешавају и у другим центрима за социјални рад (Бачка Топола, Мали Иђош…), указујемо да овакво деловање појединаца и малих, али веома гласних група, уколико не буде санкционисано, прети да угрози објективан и непристасган стручни рад на заштити деце чији родитељи занемарују или злоупотребљавају родитељска права и обавезе, односно деце која су без родитељског старања.

Путем друштвених мрежа упућују се претње запосленима, јавно се етикетирају, постављају се њихове слике и позива на својеврстан линч. Говор мржње добија замах кроз групу истомишљеника која некритички преноси и шири реторику нетрпељивости. Охрабрени сазнањем да је у виртуелном свету друштвених мрежа могуће некажњено нападати стручне раднике, одлучују да исто наставе и у стварном свету. Оснажени заједничким уверењем да боље од стручних радника органа старатељства знају да процене шта је у најбољем интересу детета, организују протесте на улици. На овим протестима, који су све само не мирно исказивање незадовољсгва радом органа, вербална агресија и притисци, прете да прерасту у насиље. Атмосфера линча се преноси у све сфере јавног простора а кривци се знају и пре утврђивања чињеничног стања.

Овакви догађаји озбиљно угрожавају безбедносг запослених и урушавају рад институција. Сваки корисник који је незадовољан радом центра за социјални рад има право на жалбу, а надлежни органи ће испитати законитост и правилност спроведених поступака и донетих одпука.

Центри за социјални рад имају законом прописану обавезу интервенције у породичним односима када су они угрожавајући по неког од чланова породице. Такве интервенције нарочито привлаче пажњу јавности када су у питању поступци који се односе на заштиту деце, издвајање деце из угрожавајуће средине и раздвајање од родитеља који занемарују или злоупотребљавају своја родитељска права и обавезе. Не поричемо постојање оправданог интереса јавности да буде информисана о поступањима у оваквим случајевима, али истичемо да центри за социјални рад имају обавезу да штите право детета да његова животна прича не буде тема за расправу на друштвеним мрежама и медијским порталима.

Асоцијација центара за социјални рад Србије пружа подршку настојањима стручних радника центара за социјални рад да сачувају свој професионални интегритет и да се снагом својих стручних знања и компетенција одупру притисцима нестручне и злонамерне јавности.

Повезане објаве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button